Bläddra

Leonor Fini : pourquoi pas?

Kategorier: Konst Konst: teman och motiv Konstformer Målarkonst Särskilda konstnärer Utställningskataloger och konstsamlingar
Köp här

Leonor Fini : pourquoi pas?

Kategorier: Konst Konst: teman och motiv Konstformer Målarkonst Särskilda konstnärer Utställningskataloger och konstsamlingar
Köp här
Leonor Finis mångsidiga konstnärskap presenterades för första gången för en svensk och nordisk publik på Bildmuseet våren 2014. Boken Leonor Fini / Pourqoui pas? innehåller ett rikt bildmaterial från utställningen och tidigare opublicerade texter av konstnären Leonor Fini. Dessutom nyskrivna bidrag av poeten och författaren Lasse Söderberg, konstvetaren och kuratorn Anna Rådström, samt kuratorerna Cecilia Andersson och Brita Täljedal, Bildmuseet.

Leonor Fini (1907-1996) utmanade genom att ifrågasätta gränser mellan kvinnligt och manligt, myt och verklighet, det medvetna och det omedvetna. Hon gick demonstrativt sin egen väg och hennes arbete utmärks av ett radikalt, konsekvent och individuellt förhållningssätt. Hon rörde sig i surrealistkretsar och deltog i surrealisternas utställningar samtidigt som hon markerade avstånd från gruppens förgrundsgestalt André Breton och hans dominerande inställning.

Ur förordet av museichef Katarina Pierre:
”Pourquoi pas? (Varför inte) är frågan Leonor Fini ställde. Varför inte föreställa sig ett annat sätt att vara i världen? Ett annat sätt att se på världen? Det är också den fråga konsten ställer. Konsten tvingar oss att se med nya ögon, att se verkligheten ur ett nytt perspektiv, något som skulle kunna beskrivas som konstens politiska kvalitet. Den visar att en annan värld är möjlig.

Utställningstiteln Pourqoui pas? är Leonor Finis egen, den är hämtad från titeln på hennes opublicerade manuskript. Vi är stolta över att för första gången kunna publicera några av texterna från manuskriptet i denna katalog.”