Bläddra

Livsmönster

Kategorier: Kommersiell konst och design Konst Modedesign och textilformgivning
Köp här

Livsmönster

Kategorier: Kommersiell konst och design Konst Modedesign och textilformgivning
Köp här
Designkollektioner och kända varumärken har hög status i vår kultur. Men att vara nyskapande och originell inom formgivning har bara varit viktigt under ett par hundra år. Mönsterskapande startade redan i mänsklighetens vagga och tillhör en mycket äldre symboltradition, där originalitet var betydelselöse.
För de allra flesta är ett mönster bara ett mönster. Vi är så vana att vara omgivna av dekorationer, att vi bara ser dem som estetiska arrangemang. Men dekorativa mönster talar ett uråldrigt språk, som förmedlar sitt budskap direkt till vårt undermedvetna.


Boken Livsmönster har sitt fokus i gränslandet mellan formgivning och psykologi, och klargör det nära släktskapet mellan våra osynliga livsmönster och deras synliga motsvarighet i dekorativa mönster. Dessa grundläggande mönster av krafter, som har sitt ursprung i de djupare skikten av vårt kollektivt omedvetna, synliggörs ur både ett estetiskt och ett psykologiskt perspektiv.


Eftersom dekorativa mönster påverkar våra personliga livsmönster kan vi använda dem medvetet. Mönstrade tyger får då en ny funktion; de blir lustfyllda redskap till att förändra begränsande livsmönster och nå större balans och helhet.


Annika Thomas är textilformgivare och har arbetat med design av kläder och dekorativa mönster sedan 70-talet. Hon lämnade modebranschen för att på djupet utforska människans förhållande till färg, form och mönster. År av sökande och studier gav nya perspektiv som fick henne att omvärdera sin yrkesroll. Annika menar att kläd- eller mönsterdesignern även är en formgivare av det mänskliga psyket och att denna medvetenhet medför ett nytt ansvar. Det ger också möjligheter att hitta nya, spännande former för design, produktion och försäljning av kläder och hemtextil.