Bläddra

Lögner

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt

Lögner

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här
Christina Ouzounidis har snabbt blivit ett av vårt lands ledande dramatiker, med pjäser som upprört och hänfört såväl publik som kritik.
I hennes dramatik finns en bestämd drivkraft mot den avgrund och svindel som döljer sig i själva språket. Hon använder gärna den antika myten som fond: Orestiens Klytaimnestra, Agamemnon och Ifigenia är gestalter med hela traditionens tyngd, men som här kommer att ingå i ett spel med nya regler. Myter tycks leva sitt eget liv inuti sina antika värdkroppar. Repliker motsäger sig, väver in sig i varandra och prövar endera sidan om en klyfta mellan makt och maktlöshet, rätt och fel, »natur« och »onatur«.
Ett krig iscensätts i själva språket. Ett drama gestaltas om de grymma maktlekar språket leker med människan, om det vapen språket är i människors munnar och medvetanden.

Samlingsvolymen Lögner innehåller Ordet - kött [2007], Lagarna [2007], Heterofil [2008], Naturen, vanorna, tiden, moralen [2009], Vit, rik, fri [2010], Tid för ekot [2011] samt Town Bloody Hall - andra akten [2012].

Christina Ouzounidis är född 1969. Hon tilldelades 2011 Expressens Teaterpris och 2012 det svenska Ibsensällskapets dramatikerpris.