Bläddra

Lögner : Osanningens historia

Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria

Lögner : Osanningens historia

Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Köp här

Detta är en bok om människor som har ljugit. En del av dem håller fortfarande på. De har producerat lögner som har vållat allmän förödelse och har ändrat historiens gång. Några har ljugit för att skada motståndare, skapa förvirring eller för egen vinning. Andra har ljugit för att rädda sina närmaste, sina vänner eller rent av hela sitt folk.

Vi lever i en tid när sanningen utmanas av fejkade nyheter, alternativa fakta och rena påhitt. Men ljugandet har gamla anor. I den här boken får du möta DDR-ledaren Walter Ulbricht som 1961 försäkrade att ingen mur skulle byggas genom Berlin, drottning Lovisa Ulrika som ljög för sin egen dagbok, Bill Clinton som 1998 gjorde skillnad på att luras och att ljuga - och många andra som satt spår i historieböckerna med sina osanningar.

Du får också läsa om tänkare som har lögnen som livsintresse. I över tvåtusen år har filosofer, psykologer och andra funderat och diskuterat. Vad är egentligen en lögn? Är det alltid fel att ljuga? Om inte, vem får i så fall göra det och när? Och vad är egentligen lögnens motsats? Svaren hittar du här, i Daniel Rydéns spännande och lärorika berättelse om ljugandet av igår - och idag.