Bläddra

Lugna Uno

Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Faktaböcker barn och ungdom
Köp här

Lugna Uno

Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Faktaböcker barn och ungdom
Köp här

Uno piper inte i onödan och prästen har aldrig tidigare döpt en så fridfull pojke, säger han. När Uno växer upp kör han traktor med pappa och mjölkar kon med mamma, men för övrigt gör han knappt nåt väsen av sig där hemma på gården. Till slut börjar mamma och pappa undra. Bör inte barn leka med andra barn?

Mamma parkerar sonen i byns sandlåda, men hinner inte mer än smyga bakom knuten så blir han av med både mössa och hink. När de försöker med lekskolan, sitter han helst bara och tittar på de andra barnen. När de så får höra att vilda Matilda väntas dit nästa dag, håller de Uno hemma. Om det är den där Matilda de hört talas om, är hon inte nåt vidare sällskap för deras son! Men inget visar sig mer felaktigt. Hon är just den kompis Uno behöver! Med sin enorma energi får hon honom att dra på smilbanden, ja till och med skratta högt.

En underfundig historia med många kluriga svängar som utspelar sig i en lätt gammeldags miljö. Berättad på ett lite lakoniskt språk med ålderdomliga inslag som förstärker den absurda komiken.

Systrarna Tiina och Sinikka Nopola har tillsammans skrivit 14 barnböcker, ofta med satiriska drag. I Sverige finns de roliga böckerna om Halmhatten och Filttofflan utgivna på annat förlag. Markus Majaluoma har tidigare ritat och skrivit de båda populära bilderböckerna om Oliver och Pekka, utgivna på Bonnier Carlsen.