Bläddra

Maja Fjæstad : att se på världen med konstnärsögon

Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Konst: teman och motiv Särskilda konstnärer

Maja Fjæstad : att se på världen med konstnärsögon

Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: konst och underhållning Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Konst Konst: teman och motiv Särskilda konstnärer
Köp här

Maja Fjæstad var en mångkunnig konstnär och god representant för den generation konstnärer som i Arts & Crafts-rörelsens efterföljd på olika sätt arbetade för ett bättre och vackrare samhälle. Hon var en modern kvinna, ofta före sin tid. Som medarrangör av en rad utställningar och grundare av Arvika Konsthantverk betydde hon dessutom mycket för andras framgångar. Det konstnärliga kombinerades med entreprenörskap på ett sätt som känns samtida än idag.

Maja blev som nittonåring antagen på Konstnärsförbundets skola, som en av de första kvinnliga eleverna. Där träffade hon de blivande medlemmarna av Rackstadkolonin, Fritz Lindström och Björn Ahlgrenson. Några år senare blev hon presenterad för konstnären Gustaf Fjæstad som sedan blev hennes man. Hon var då en välutbildad yrkeskvinna på god väg att etablera sig i arbetslivet, och arbetade med måleri, textil, grafik och formgivning.

1898 flyttade paret Fjæstad till Taserud utanför Arvika där de fick låna skulptören Christian Erikssons nybyggda hus med ateljé, Oppstuhage. Genom flytten till Värmland fick Maja Fjæstad möjligheter att ge sig i kast med nya tekniker och uppdrag.

Rackstad med omnejd är kanske det tydligaste exemplet på en plats där konstnärerna sida vid sida med hantverkarna och med ömsesidig respekt för varandra lever upp till den vision som Arts & Crafts-rörelsen gjort till sitt signum.

Boken presenterar ett rikt urval av Majas Fjæstads konstnärskap, där hon gjorde verklighet av tidens tanke; att låta konsten och livet gripa in i varandra.

 

Maja Fjæstad deltog i många utställningar genom åren runt om i Sverige, i de nordiska grannländerna, USA och England. Som ung ställde hon ut med Konstslöjdanstalten och på Konstnärsförbundets vår- och höstutställningar i Stockholm liksom i de nordiska grannländerna. Hon deltog på de stora svenska utställningarna, som Konst- och Industriutställningen i Stockholm 1897, konstindustriutställningen i Stockholm 1909, Baltiska utställningen i Malmö 1914 och Hemutställningen på Liljevalchs 1917. Maja och Gustaf Fjæstad ställde också ut tillsammans runt om i Sverige och på 1920-talet gjordes en turné i England. Även i USA visas Maja Fjæstads träsnitt.  

Boken ges ut i samband med Rackstadmuseets jubileumsutställning om Maja Fjæstad 2023. Det är 150 år sedan konstnären föddes och samtidigt firas att Rackstadmuseet fyller 30 år.