Bläddra

Malmö 1914 – en stad inför språnget till det moderna

Kategorier: Första världskriget Historia Historia och arkeologi Militärhistoria Särskilda krig och fälttåg
Köp här

Malmö 1914 – en stad inför språnget till det moderna

Kategorier: Första världskriget Historia Historia och arkeologi Militärhistoria Särskilda krig och fälttåg
Köp här
I maj 1914 öppnade Baltiska utställningen i Malmö, och framstegsoptimismen flödade. Alla fyra nationer med kust runt Östersjön – de var inte fler – satsade stort för att visa upp det bästa av kultur och teknik. Mitt under pågående utställning utbröt första världskriget, varvid två av de utställande nationerna låg i krig med varandra.
Malmö 1914 är en bok för dig som vill upptäcka livet i en svensk storstad det dramatiska märkesåret 1914. Förutom uppseendeväckande händelser som Baltiska utställningen under sommarmånaderna och trekungamötet i december ger boken en bred bild av Malmö inför språnget till det moderna.
Bokens 22 författare, som alla har specialkunskaper inom sina respektive områden, berättar om sjukvården, rättsväsendet, idrotten, kvinnornas och arbetarnas rörelser för att ta plats i staden, företagarna och företagandet, stadens olika religiösa samfund, kulturen, arkitekturen och inte minst transporterna som tog besökarna in till staden och som gjorde det möjligt för de boende att färdas i staden, exempelvis med spårvagn till Baltiska utställningen.
Boken är rikt illustrerad med ett omfattande fotografiskt material och förtydligande kartor.
Malmö 1914 vänder sig till alla som vill få nya perspektiv på samhällsliv och händelser i en svensk storstad vid tiden för första världskrigets utbrott.