Bläddra

Maria : Sveriges ryska prinsessa

Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: kungligheter Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

Maria : Sveriges ryska prinsessa

Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: kungligheter Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här
MARIA PAVLOVNA (1890-1958), kusin till den siste tsaren Nikolaj II, var en av 1900-talets mest fascinerande kungligheter. Livet ledde henne från S:t Petersburg och Moskva till rollen som svensk prinsessa och hertiginna av Södermanland, i ett politiskt betingat äktenskap med prins Wilhelm. För Marias ryska rubel byggdes parets magnifika hem Oakhill på Djurgården i Stockholm. Efter skilsmässa och rysk sjukvårdstjänst under Första världskriget och med flera i sin familj likviderade av bolsjevikerna, flydde hon revolutionen till ett liv i exil. Hon kom att verka i flera världsdelar, innan hon fick sin sista viloplats hos sin son greve Lennart Bernadotte på slottet Mainau vid Bodensjön. Då hade hon hunnit vara rysk storfurstinna och svensk prinsessa. Hon hade arbetat som modeskapare – med bland andra Coco Chanel – varit parfymproducent, fotograf och resande reporter, i ett liv präglat av egensinne och dramatik. Varje människa, kunglig eller inte, är unik men formas också av mer allmänna erfarenheter och strävanden. Bara den som tvingats i exil, vet vad exilen innebär men delar sin kunskap med oräkneliga andra. Att lära känna Maria Pavlovna är att möta en människa och en historia som ger perspektiv även på dagens omvärld. Hennes tid i Sverige uppvisar dessutom flera likheter med vår egen samtid. Boken är rikt illustrerad med ca 270 bilder.