Bläddra

Matbok från Svenska Högarna

Matbok från Svenska Högarna

Köp här

»till mitt hjärta gick den spikrakt [...] längta ut till skärgården efter att bara ha bläddrat i Matbok från Svenska Högarna« Göran Stenstrand »En annorlunda och inspirerande bok - inte minst tack vare Per Ranungs vidunderligt vackra mat- och miljöbilder« Tara

Detta är både en kokbok och en spännande skildring av livet på en av Sveriges mest isolerade ögrupper. Kocken Sarah Anderin bor med sin familj på Svenska Högarna, längst ut i Stockholms skärgård, där hon arbetar som tillsynsman för Skärgårdsstiftelsen. Med en fyr som enda granne och med många sjömil till närmaste matbutik har Sarah blivit en mästare på att planera matinköp, improvisera menyn och ta vara på allt som växer i trädgårdslandet.All mat hon skapat för denna bok följer årstidens rytm och är präglad av skärgårdens råvaror och möjligheter. Vårens ankomst firas med ramslökssnurror till drinken rabarbertini. Den grillade abborren och färskpotatisspetten är som gjorda för att avnjutas på sommarvarma klippor. I höstrusket bjuds vännerna på kryddig lammstek med chèvregratinerade rödbetor. Och till adventsmyset serveras chokladkolapaj med julnötter.Det är på en gång en loggbok med recept från Sarahs inspirerande kök och en berättelse om livet på en unik plats. Boken har av Skärgårdsstiftelsen usetts till årets Vänbok. Den är rikt illustrerad med både matbilder och vackra skärgårdsbilder, tagna av fotografen Per Ranung.Sarah Anderin har tidigare arbetat som kock på olika restauranger, bland annat fisk- och skaldjursrestaurangen Lisa Elmqvist i Stockholm. Hon medverkar också regelbundet som matskribent i Skärgårdsstiftelsens tidning Stångmärket. Per Ranung fotograferar mat, inredning och trädgård för en rad internationella tidskrifter. Han har tagit fotografierna till en lång rad böcker, bland annat I kökslandet och Längtans mat.