Bläddra

Matens pris : boken som matindustrin inte vill att du ska läsa

Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Industrier och branscher Tillverkningsindustri

Matens pris : boken som matindustrin inte vill att du ska läsa

Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management Industrier och branscher Tillverkningsindustri
Köp här

Vinnare av Stora Journalispriset för Årets Avslöjande 2011!Vet du vad du äter?

Vill du veta vad du äter?

Eller vill du bara att maten ska vara billig?

För det är den. Superbillig. Aldrig förr har vi lagt så lite av våra pengar på mat. Bra, tycker vi förstås när vi står i matbutiken. Men baksidan är en utveckling som är på väg att få världens livsmedelsförsörjning att kollapsa.

Prispressen har förvandlat bondgårdar till resultatenheter i en multinationell industri, helt beroende av olja och naturgas. Ensidig odling innebär tung påfrestning på miljön. På åkrarna används bekämpningsmedel så giftiga att de varje år dödar en kvarts miljon människor. Djur avlas så hårt att de går sönder.

De prisbelönta Sveriges Radio-reportrarna Malin Olofsson och Daniel Öhman har rest jorden runt i jakt på den billiga matens verkliga kostnader. Genom unika rapporter från holländska växthus, danska grisgårdar, brasilianska betesmarker, vietnamesiska fiskdammar och skånska kalkonfarmer berättar de sanningen om svenskarnas nya favoritvaror.

Men det finns vägar tillbaka till en sund matproduktion. ”Matens pris” pekar ut riktningen och hjälper dig som konsument att göra bättre val med tips på bra och billiga varor.


"Det är ett imponerande reportageprojekt som stödjer sig på ett sällsynt ambitiöst researcharbete. Olofsson och Öhman reser bokstavligen jorden runt för att dokumentera den globaliserade matindustrins nattsvarta verklighet ... en klassisk reportagebok, skriven på en smidig journalistisk prosa som endast tjänar ett syfte: att övertyga. Och det gör den." Tim Andersson, Upsala Nya Tidning