Bläddra

Militärflygets historia

Kategorier: Krig och försvar Militära fordon Samhälle och samhällsvetenskap Vapen och utrustning
Köp här

Militärflygets historia

Kategorier: Krig och försvar Militära fordon Samhälle och samhällsvetenskap Vapen och utrustning
Köp här
"illustrationer och bildmaterial är av absolut högsta klass. Ska man ha en enda bok om militärt flyg så är det absolut denna."
Blekinge Läns Tidning

"Militärflygets historia" skildrar hur de militära luftfarkosterna utvecklats från enkla ballonger till våra dagars obemannade jaktplan. Med stor sakkunskap behandlar Bill Gunston världens främsta flygstridskrafter och taktikens utveckling. Han beskriver en lång rad banbrytande flygkonstruktioner från historisk tid till våra dagar och vad som kan förväntas i framtiden.

Författaren skildrar hur beväpnade flygstyrkor har bidragit till att lösa såväl globala som lokala konflikter, men också hur flygplan kunnat medverka i humanitära insatser vid konflikthärdar som 1950-talets Berlin och 1990-talets Bosnien.

Texterna åtföljs av mer än 200 bilder i färg och svartvitt. Här finns även en mängd tredimensionella detaljillustrationer av olika flygplansmodeller och deras tekniska data. Bokens utförliga information gör den till ett idealiskt referensverk för alla med ett flyghistoriskt intresse.

Bill Gunston, född 1927, har som pilot i RAF på 1940-talet flugit 93 olika flygplanstyper. Sedan början på 1950-talet har han varit teknikredaktör på först "Flight", senare "Science Journal". Han har skrivit 345 böcker och tusentals tidskriftsartiklar och andra inlägg. Sedan 1969 ingår han i redaktionen för "Jane 's All the World's Aircraft" och var till 1996 medansvarig för "Flight Show Daity" vid flygutställningen i Farnborough. Idag är han redaktör för "Jane's Aero-Engines". 1995 tilldelades han ett OBE - "Officer of the Order of the British Empire", en utmärkelse av hög rang.

Bokens översättare, Per Lennart Månsson, är f d plutonchef och stridsledare i luftvärnet, numera aktiv i frivilligförsvaret.