Bläddra

Mord i barm

Kategorier: Deckare Skönlitteratur
Köp här

Mord i barm

Kategorier: Deckare Skönlitteratur
Köp här

På baksidan till originalupplagan av Mord i barm finner vi följande "programförklaring":

Brunnsköping 1956Käre läsare, kära läsarinna!   Vid ett tillfälle dryftade författaren med några vänner frågan varför de riktiga engelska kriminalromanerna ger sådan obe-stridlig trevnad. Vi enades om att i en detektivroman av denna sort måste utom kriminalproblemet, förstås finnas 1. en hög-kyrklig präst, 2. samhällsbevarande och talföra damer i mogen ålder, 3. gärna några bra matrecept, allt, 4. i pittoresk små-stadsmiljö med anor.   Varför skulle man inte med motsvarande förälskelse kunna måla en svensk småstad i en våg av brottslighet? Författaren har här djärvt vågat försöket, som överräckes till benäget studium. Den enda ledande principen har för övrigt varit att ingen viktig ledtråd skall sparas till upplösningen, allt skall meddelas innan och ge läsaren en fair chans. Ladies and gentlemen, please take your seats!   Eder Helena Poloni

I Mord i barm hamnar prostinnan Astrid Brunelius mitt i den kriminella hetluften. Tillsammans med sina två förtrogna, postmästare Pamela Pehrenstam och apotekschef Hild Grufva, involveras hon i efterspelet till en avliden konstnärs naivistiska produktion. Hans död får oanade konsekvenser för invånarna i den lilla staden Brunnsköping och såväl mordbrand som ond, bråd död skördar sina offer.

*

"...i vår har vi begåvats med en debutant, som får läsaren att spärra upp ögonen i stum beundran. Helena Poloni har med sin Mord i barm (Bonniers) klivit direkt in i den svenska deckareliten" (Kvällsposten)

"Mord i barm är framför allt ett belägg för att en deckare om den skrivs av en människa med humor och hjärta kan bli någonting mera än en kriminalhistoria." (Bang [Barbro Alving], Dagens Nyheter)