Bläddra

Muskotkriget : kampen om de ostindiska kryddöarna

Kategorier: Historia Historia och arkeologi
Köp här

Muskotkriget : kampen om de ostindiska kryddöarna

Kategorier: Historia Historia och arkeologi
Köp här
Den 23 december 1616 kände kaptenen på fartyget Swan doften av land. Man hade nått sitt mål: ön Run, en av de rikaste öarna i Ostindien. Fartyget var ute på ett ytterst hemligt uppdrag, initierat av den engelske kungen Jakob I, och besättningen hade ingen aning om vart de var på väg. Vad man åtrådde så hett var öns rikedom på muskotnöt.

Under upptäckternas århundrade var kryddor en värdefull handelsvara och något man utan vidare offrade liv för att få tag på. Muskotkriget levandegör denna epok av världshistoriskt intresse. Den samvetslösa kapplöpningen till kryddöarna stod mellan portugiser, engelsmän och spanjorer och stöddes livligt av kungahus och köpmän.

Muskotkriget är ett utmärkt exempel på historia skriven ur ett nyckelhålsperspektiv. En till synes anspråkslös kryddväxt får här betydelse för omvälvande världshändelser, maktkamper och personliga katastrofer.

Giles Milton använder ett språk som är ovanligt inlevelsefullt för en facklitterär bok, och han viker inte inför anekdotiska utvikningar. Hans berättelse är en svindlande, virvlande historia lika mustig som en kryddstark gryta.

Ett fantastiskt populärhistoriskt verk Denna bok kan läsas om och om igen. Independent on Sunday