Bläddra

Mysteriet med den öppna porten

Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt

Mysteriet med den öppna porten

Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
Köp här
Saga och Anna blir vänner av en slump. Anna berättar att hon blivit oskyldigt anklagad för att lämna porten till huset öppen på nätterna. Vem är det egentligen som går i trappan på nätterna? Och varför? De två tjejerna bestämmer sig för att lösa mysteriet. Sanningen visar sig vara en väl bevarad hemlighet som de aldrig hade kunnat gissa!

Den här boken är ett nedslag i en verklighet de flesta av oss slipper - livet på vintern för hemlösa i Sverige. I boken finns inga enkla lösningar, men det finns ljus, en grundläggande empati och en medmänsklighet som så väl behövs i vårt samhälle.

Författaren Ann Gomér är född 1965 och har i flera år gett ut böcker på Landskrona Vision men hon ger även ut lättlästa barnböcker på Nyponförlag. Hon skriver med andra ord både vanliga barn- och ungdomsböcker, lättlästa böcker för barn som av olika anledningar är läs-ovana samt böcker för personer i alla åldrar med intellektuella funktionsnedsättningar.

Den här boken kan med fördel användas i skolan som grund i samtal om empati och hur vi ser på och behandlar våra medmänniskor. Att ha samtal med elever om empati och människosyn är av största vikt redan när barnen är små. Alla människors lika värde är och bör vara centralt att lära ut från första klass till sista. Att ha en skönlitterär bok som grund för diskussioner är bra just för att man då får en kontext att förhålla sig till. Den här boken är inte så lång men har ändå en spänning och ett starkt budskap. En lärarhandledning med förslag på frågeställningar och uppgifter finns därför som man kan ladda ner fritt och använda i samband med att man läser boken i klass eller enskilt.