Bläddra

Nästa: ändstation! : roman

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Nästa: ändstation! : roman

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

I sin tolfte och sista bok Nästa: Ändstation! berättar Erik Johansson om änkemannen Gabriel From som pensionärer finner de en sällsam och stor kärlek. I några feberattacker får Gabriel fantastiska och hemska drömmar om människors isolering, om Ikeas husaltare i allt lyxigare utförande och om sista färden med färjemannen Karon där människorna når en tids- och rumsgräns och sjunker ner i en glipa i havet.

Gabriel From blir änkeman och flyttar till en liten lägenhet. Upplevelserna av naturens blommor, av hemmets krukväxter och böcker är starka. Att filosofera ger honom livskraft. När han träffar Selma och de duschar med varandra inleds ett flera år långt kärleksförhållande. 

Pensionärers käleksliv är något som sällan skildras i kulturen. PRO:s ordförande Lars Sandberg skriver i bokens förord om ensamhet som måste brytas. Som född av statare på 1910-talet, sedan luffare och arbetslös på 30-talet, under decennier fabriksmänniska och med ett liv som pensionär på 80-talet och framåt, så bär Erik Johansson hela 1900-talets sekel inom sig. Han föddes på ett statargods i Sörmland 1914.