Bläddra

Nattliga spår från rastlösa ben

Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: allmänt
Köp här

Nattliga spår från rastlösa ben

Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: allmänt
Köp här
Trubaduren och författaren Rune Blidh har kommit med sin nionde egna bok. Han har också gjort svensk bearbetning av två romaner skrivna på arabiska. Han fick Kristinehamns kommuns kulturstipendium 2015 och Värmlands visstipendium 2017. Den nya boken illustreras av konstnären Anders Wahlmarks målningar.
“Nattliga spår från rastlösa ben” har fötts under sömnlösa nätter och är en samling av tankar och upplevelser hos en så kallad nattvandrare, dvs en person som drabbats av Restless Legs Syndrome. Men boken handlar inte om sjukdomen, även om allt börjar där, utan är en självbiografisk skildring av naturupplevelser och svunna tider – en nostalgisk promenad i författarens spår.
“MS Word blir än en gång mitt nattliga sällskap. Tröttheten sätts på paus under nattvaket, och fingrarna bearbetar ivrigt tangenterna.
Jag avundas de som tycker det är skönt att gå till sängs på kvällen och sover gott hela natten. Det var länge sedan jag kände så. Att höra sömnforskare berätta om alla sjukdomar man löper risk att drabbas av om man sover för lite är deprimerande. Åtta timmars sömn! Det känns skrattretande.
Jag brukade älska att gå på bio, men det är helt uteslutet numera. Det kan bli två timmars tortyr. Oftast fungerar dock medicinen, även om verkan kan bli uppskjuten, och jag kan klara största delen av natten utan krypningarna. Vilken paradisisk känsla det är att vakna upp och känna sig utsövd! Jag tar oftast en tupplur på dagen efter lunch. Det kan gå tio-femton minuter med vederkvickande sömn, innan krypningarna börjar i benen.
Nu är klockan halv fyra på natten. Det känns inget i benen, så jag går och lägger mig, och försöker stjäla lite sömn. Det har i alla fall blivit en bok av det hela.”