Bläddra

Ni, de döda och försvunna

Kategorier: Biografiska romaner Skönlitteratur
Köp här

Ni, de döda och försvunna

Kategorier: Biografiska romaner Skönlitteratur
Köp här

När Salvador Allende tillträdde som Chiles president 1970 inledde han omfattande sociala och ekonomiska reformer. De syftade till att frigöra landet från det inflytade USA hade över dess naturtillgångar och välfärdspolitik. Detta frigörelseförsök slogs brutalt ned med militärmakt. Istället för sociala reformer tog ett radikalt nyliberalt experiment sin början.

I Ni, de döda och försvunna skildrar Ann-Marie Ljungberg det dramatiska händelseförloppet före, under och efter militärkuppen. Det politiska och sociala spel som ledde fram till Pinochets maktövertagande beskrivs genom ett antal nyckelaktörers perspektiv. Läsaren får följa med till randen av Stilla havet, till kullarna ner mot Valparaíso, till Santiagos boulevarder, Eldslandet och Punta Arenas och ut till fånglägret på Dawson Island i Magellans sund. 

Denna roman handlar om de människor som flydde, dog eller försvann under och efter militärkuppen i Chile den 11 september 1973.  

Ann-Marie Ljungberg är författare. Hennes senaste böcker är den kritikerrosade romanen Maja och döden (2014), I fallinjen: en essä om prekärfeminsim (2015) samt tillsammans med Johan Lönnroth och Jimmy Sand Den tredje vänstern: för en global frihetlig socialism (2017) och tillsammans med Björn Sandmark Paracastextilierna i Göteborg: vem äger det globala kulturarvet? (2019).