Bläddra

Numera negerkung

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Numera negerkung

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Kevin Frato är en av de tre debutanter som driver den uppmärksammade debutantbloggen. Hans debutroman Numera negerkung är en intelligent, rolig och sorglig berättelse som sticker ut, både språkligt och politiskt.

Knullande kitt, man, den här boken är type det bästa jag läst på mycket länge!
Lay-Z, värdens lataste höft-hop stjärna

Harley, en 17-årig pojke med vild fantasi, flyr från USA till Sverige för att slippa bli inkallad till kriget i Irak. I Sverige hamnar han i Stockholmsförorten Jordbro och läser, i väntan på asyl, svenska som andra språk.

Genom brev på engelska och skoluppsatser, skrivna på knackig svenska med engelsk ordföljd och ordboksöversättningar, får läsaren lära känna Harley, hans familj och bakgrund. Breven innehåller också svidande kritik mot USA:s inrikes- såväl som utrikespolitik samt tankar kring språk, identitet, konst och kärlek.

Numera negerkung är bitvis en väldigt humoristisk berättelse, inte minst de delar i vilka Harleys alterego, den påhittade hip-hopstjärnan Lay-Z figurerar. Men ju längre in i boken man kommer desto mer ser man av en förvirrad pojke som inte bara försöker begripa sin samtid och det nya landet han har kommit till utan också bearbeta en stor sorg.

Om författaren

Kevin Frato är född 1971 i Akron, Ohio. Efter att ha jobbat som bildlärare och konstnär i Philadelphia några år på 1990-talet, kom Frato till Sverige 1998. Han arbetar i dag som gymnasielärare i engelska och historia och frilansar som översättare och journalist.