Bläddra

Oh, Play That Thing

Kategorier: Historiska romaner Skönlitteratur
Utgått

Oh, Play That Thing

Kategorier: Historiska romaner Skönlitteratur
Utgått

"Att läsa de första kapitlen av den nya romanen är som att se en fortsättning av Scorseses Gangs of New York femtio år senare." Ola Larsmo, Dagens Nyheter

Oh, play that thing är andra delen i trilogin om 1900-talets Irland av vår tids Dickens - Roddy Doyle. Året är 1924 och huvudpersonen Henry Smart, mannen som alltid är där det händer, har efter fl ykten från IRA hamnat i New York. Bland småfifflare, svartkrogar och bordeller på Manhattan startar han sin egen något tvivelaktiga affärsverksamhet - spritförsäljning. Men det dröjer inte länge förrän Henry avslöjas och tvingas fly, den här gången till Chicago. Där spelas den nya musiken - jazz. Henry blir förtrollad av de sorglösa tonerna som strömmar från varje gathörn och nattklubb. När han träffar trumpetaren som spelar tills läpparna blöder, Louis Armstrong, visar det sig att de har mycket gemensamt. De slår sig ihop och genom Henrys "rätta" hudfärg får Armstrong möjlighet att erövra även New Yorks stora musikscen - Harlem.

Rolig, brokig och energisk fortsättning på En stjärna kallad Henry. Dessutom ett fantastiskt porträtt av en av jazzens stora företrädare.

Roddy Doyle är en internationellt bästsäljande författare. Hans genombrott kom redan med debuten The Commitments, som också blev en enorm filmsuccé. För romanen Paddy Clarke Ha ha ha tilldelades han Bookerpriset. Han har också skrivit flera filmmanus och teaterpjäser, i Sverige har vi bland annat sett filmen The Snapper. På svenska finns förutom ovannämnda: Skåpvagnen (1996), Kvinnan som gick in i dörrar (1997), En stjärna kallad Henry (2000).

Roddy Doyle besöker Bok & Bibliotek 2005.