Bläddra

Operation Oden : Jack Tanner i Norge 1940

Kategorier: Deckare Historiska deckare Skönlitteratur

Operation Oden : Jack Tanner i Norge 1940

Kategorier: Deckare Historiska deckare Skönlitteratur
Köp här
James Holland har skrivit en spännande och historiskt trovärdig roman om den katastrofala kampanjen i Norge 1940. Flera historiker har nyligen börjat skriva romaner, och bland dessa är Hollands en av de bästa.
Antony Beevor

Året är 1940 och Nazityskland har invaderat det neutrala Norge. Den brittiske kommandosoldaten Jack Tanner får ett topphemligt uppdrag - att eskortera tre norska officerare och en civilperson i säkerhet. Tanner vet inte vem den mystiske civilpersonen är, bara att han går under kodnamnet Oden och att han ska dödas ifall han riskerar att falla i tyskarnas händer. Snabbt inser Tanner att han till varje pris måste lyckas med sitt uppdrag eftersom Oden vet något som kan förändra utgången av andra världskriget på ett avgörande sätt. När de brittiska invasionsstyrkorna närmar sig norska kusten i mitten av april 1940 möter de hårt tyskt motstånd. Jack Tanner och hans kamrater ser hur egna fartyg lastade med viktig utrustning torpederas och sjunker. Han själv och den grupp han har befälet över tar sig helskinnade i land och ger sig upp i bergen i Lillehammertrakten.

James Holland har studerat historia vid universitet i Durham. Han har gett ut ett flertal böcker, bland annat debuten 2003 Fortress Malta: An Island under Siege, 1940-1943 och Together We Stand: North Africa 1942-1943 - Turning the Tide in the West som båda är historiska fackböcker. James Holland debuterade som skönlitterär författare 2004 med romanen The Burning Blue och 2006 kom A Pair of Silver Wings. Med Operation Oden presenteras James Holland för en svensk publik.