Bläddra

Oralorium : dikter om samhällsfrågor

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Modern och samtida poesi Poesi
Köp här

Oralorium : dikter om samhällsfrågor

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Modern och samtida poesi Poesi
Köp här

I vilket tillstånd befinner sig världen och hur ska vi möta den? Kan torskleverolja utjämna löneskillnaderna mellan manliga och kvinnliga direktörer? Är fattiga experter på fattigdom? Vem är skyldig babysim? Vilka är kraven för våra proteser? Öppnar vi fönsterkuverten? Vems fel är det? Var upphör föreläsningen och var tar poesin vid? Och så vidare och så vidare.

I Oralorium fångar Eiríkur Örn Norðdahl med ett smittsamt driv och flytande språk i tjugotre dikter om samhällsfrågor samtidsämnen som dödsstraff, folkökning, handlingskraft och produktivitet, mattraditioner och, självklart, fotboll.

 

Eiríkur Örn Norðdahl är född 1978 i Ísafjörður där han också är bosatt. Sedan debuten 2001 har han kommit att bli en av Islands mest omtalade och uppmärksammade författare och hans romaner har belönats med Isländska litteraturpriset och nominerats till Nordiska rådets pris.

Norðdahls poesi har översatts till ett tjugotal språk och hans uppläsningar är omtalade och beryktade världen över. Som poet, poesifestivalsarrangör, tidskriftsredaktör och översättare av bland andra Athena Farrokhzad, Ida Linde och Jonas Hassen Khemiri, är han en centralfigur för den isländska poesin. Oralorium är Norðdahls första diktsamling i svensk översättning, en bok som på Island belönades med tidningen DV:s litteraturpris.