Bläddra

Pelikanen

Kategorier: Skönlitteratur Spionromaner Thrillers

Pelikanen

Kategorier: Skönlitteratur Spionromaner Thrillers
Köp här

Underrättelseofficeren Jackie Philipsson får ett nytt uppdrag av sin chef Anton, som vill att hon ska försöka rekrytera en man som heter Adonis.

Adonis är en rysk underrättelseofficer, tillika Jackies biologiska far, som sedan flera decennier är stationerad i Grekland. Jackies mamma Agnes, som dog när Jackie var mycket liten, lämnade Adonis och Grekland i början av sjuttiotalet när hon fick veta att han och hennes egna föräldrar var illegalister och arbetade för KGB. Jackie, som blivit bränd av tidigare uppdrag mot Ryssland, bestämmer sig motvilligt för att acceptera uppdraget och ger sig ut på en farlig resa i Europa bland yrkesmördare och spioner och som tar henne bakåt i hennes egen historia.

Pelikanen är en berättelse inspirerad av verkliga händelser där den ryska underrättelsetjänsten inte tvekar att ta till hänsynslösa metoder för att nå sina mål, vilka inkluderar mord, hot och utpressning. Författaren har själv en bakgrund i den svenska underrättelsetjänsten.

Det här är den tredje fristående boken i serien om Jackie Philipsson.

Carolina Angelis har precis som bokens huvudperson Jackie Philipsson ett förflutet inom den svenska underrättelsetjänsten, då hon under 20 års tid arbetade inom den militära och civila underrättelsetjänsten. Idag arbetar hon som rådgivare inom cybersäkerhet med fokus på den mänskliga faktorn, snarare än de tekniska hoten eller säkerhetslösningarna. Hon anlitas även som kommentator för Sveriges Radio, tv och tidningar i frågor gällande informationsinhämtning av främmande makt. Hon debuterade med Tunn is 2019.

Det är en bitvis spännande historia med många dramatiska händelser. En bra historia för alla som gillar spionberättelser./…/ Carolina Angelis har själv arbetat inom svensk underrättelsetjänst. Hon debuterade med Tunn is (2018) som var den första boken med Jackie Philipsson som huvudkaraktär.
BTJ-häftet nr 16, 2023. Lektör Kent Lidman