Bläddra

Polarn Cornelis

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

Polarn Cornelis

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

Ett inkännande närporträtt av Cornelis Vreeswijk. Här framträder han i roliga och tankvärda berättelser med flera unika foton. Följ med bakom scenen, till ensamma hotellrum och på efterfesten.

Cornelis Vreeswijk kom från Holland efter andra världskriget och blev en av Sveriges folkkäraste trubadur. På 1960-talet inledde han sitt samarbete med författaren Rolf Fridholm, som från scen gärna läste sina korta slagfärdiga aforismer när Cornelis var på gång med nästa sång. Rolf Fridholm har under dryga 20 år skrivit ner små anteckningar från deras många möten. 

Ett citat ur Polarn Cornelis: "Sista gången jag träffade honom var i augusti 1987. Det var på Konserthuset innan en föreställning. Ett konserthus som var mer än fullsatt. Vi pratades vid över en timme. Vi snackade bland annat om att i år kunde vi byta böcker. Han skulle ge ut en diktsamling Till Fatumeh. När jag ska till att gå slänger jag glatt ur mig: - Förbannat roligt Cornelis att det är så mycket publik! - Visst, svarar han, dom tror att jag snart ska dö."

I denna nya inbundna upplaga finns det ett tiotal nyskrivna berättelser. Plus 16 svartvita fotografier, framtagna ur tidningsarkiv, bilder från 60-talet och framåt. Rolf Fridholm träffade Cornelis första gången i Stockholm på Vispråmen Storken.