Bläddra

Proggiga barnböcker : därför blev vi som vi blev

Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria

Proggiga barnböcker : därför blev vi som vi blev

Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Köp här
Det var alldeles nyss och så fruktansvärt länge sen: 1970-talet. De som växte upp då fick lära sig att det fanns något som heter "u-länder", att det är rätt att göra uppror och hur det går till när mamma och pappa gör ett småsyskon. I böcker, på skivor, i teveprogram, berättade snälla vuxna allt barnen behövde veta för att rätt rustade möta revolutionen.

Det blev inte riktigt som de förutspådde, men de där böckerna har legat kvar i folk som var barn då och poppat upp i minnet när de varit som minst förberedda: Ola som hamnar på sjukhus, Lasses farfar som dör, pojken med guldbyxorna, fattigflickan Graciela i Ecuador, skoputsarpojken Pedro i Quito, mamman och pappan som gjorde arbetsbyte. Och många fler.

I "Proggiga barnböcker - därför blev vi som vi blev" har Kalle Lind samlat ihop de mest politiska, de mest udda, de mest spektakulära, de roligaste, de tråkigaste och de underligaste barn- och ungdomsböckerna från "sjuttitalet" (1968-1982). Personligt, initierat och komiskt kommenterar han dem, placerar in dem i tiden och försöker förstå varför det som var så självklart då känns så avvikande nu.

Röster om tidigare böcker av Kalle Lind:

"Den roligaste bok jag läst sen jag hittade min pappas gamla inbundna årgångar av Svenska Mad."
Borås Tidning om "Människor det varit synd om"

"En mycket rolig bok! Allmänbildning och skadeglädje i en oslagbar mix".
Johan Glans om "Människor som gått till överdrift"