Bläddra

Provflygningarna : Platserna Andrée lämnade efter sig

Kategorier: Historia Historia och arkeologi
Köp här

Provflygningarna : Platserna Andrée lämnade efter sig

Kategorier: Historia Historia och arkeologi
Köp här

Åren 1893-1895 genomförde den senare så uppmärksammade och dramatiskt försvunne Salomon August Andrée nio färder med gasballongen Svea. Han flög från Stockholm och Göteborg. Landningarna skedde runtom i Sverige. Och en gång i Finland. Svea-flygningarna har tidigare främst beskrivits som provflygningar inför den berömda polarexpeditionen.

Här ställs de för första gången i ett samlat och unikt fokus. Dessa ballongfärder genomfördes med vetenskapliga och militära motiv, men de rymde också dramatiska inslag. Andrée trodde sig exempelvis befinna sig över Vänern, men landade strax på Gotland. "Tokdumma människor" i Intagon gick in för att läsa Bibeln i stället för att hjälpa luftfararen. På finska Eskören hissades en flagga av "ett onämnbart klädesplagg" för att påkalla hjälp.

I anslutning till 125-årsdagen har landningsplatserna besökts av författaren för att utröna vad som finns kvar av händelserna i dag. I Vara finns Conditori Nordpolen, med ett särskilt Andrée-rum som minner om landningen. I Småland finns informationsskyltar. I Finland lever en tydlig minneskultur på platsen för landningen. På Dalarö är landningen glömd.

Hur kommer det sig att det skiljer så mycket från plats till plats? Det här är också en bok om hur händelser blir till historia.

Carl-Johan Svensson är lektor i historiedidaktik vid Högskolan i Jönköping och har tidigare utgivit Äkta och oäkta förfalskningar (2019) och Öronbrosk önskas livsöden, brott och humor i annonser genom tiderna (2011 tills.m. Oscar Svensson). Museichefen för Grenna- och Andréemuseet, Håkan Jarekson, har skrivit förordet.