Bläddra

Psykologi och alkemi

Kategorier: Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Psykologi och alkemi

Kategorier: Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här
"Alkemisternas erfarenheter var mina erfarenheter, och deras värld var i viss mening också min värld" – så uttrycker sig C G Jung när han i sin självbiografi summerar sitt liv och gärning. I "guldmakeriets" konst fann Jung en historisk motsvarighet till sina egna teorier om det omedvetna. Alkemisten projicerade sitt okända själsliga djup i de kemiska experimenten. Metallernas förädling var synonymt med att finna "sitt inre guld", det vill säga mognad och insikt.

Detta är den sjunde volymen i serien Valda skrifter av C G Jung, och det första kompletta verket av Jung som presenteras. Boken består av tre delar av vilka den första undersöker en drömserie uitifrån mandalasymbolik. Drömmarna skildrar en människas individuationsväg och visar en slående överensstämmelse mellan drömmens och alkemins bilder. Den andra och tredje delen undersöker alkemins religionshistoriska sammanhang och betydelse och beskriver bland annat dess förhållande till kristendomen.

Psykologi och alkemi innehåller ett rikt bildmaterial som åskådliggör alkemins mångbottnade symbolspråk. I dessa bilder gestaltas vägen till den förening av motsatser som enligt Jung är nödvändig för varje individs självblivande.

Översättning Dorothee Sporrong


Den schweiziske psykiatern Carl Gustav Jung (1875-1961) samarbetade i flera år med Sigmund Freud men grundade sedan den analytiska psykologin, som på väsentliga punkter skiljer sig från Freuds psykoanalays och som fått många efterföljare.