Bläddra

RansomTime

Kategorier: Deckare Skönlitteratur

RansomTime

Kategorier: Deckare Skönlitteratur
Köp här

Exakt klockan tre frontalkrockar tåget som professor Clara Sjöberg sitter på. Vid samma tidpunkt sker en rad allvarliga incidenter runtom i Sverige – ett flyg kraschar, tunnelbanan står still och börsen stannar. Ingen kan förklara varför.

Säkerhetspolisen Alex Lindhage påbörjar utredningen och tar hjälp av Clara som han samarbetat med tidigare. Deras outforskade känslor för varandra växer sig allt starkare, men arbetet verkar alltid komma ivägen.

Så dyker det upp ett hot på Twitter från någon som kallar sig TimeLord. Det visar sig snart att personen, eller organisationen, bakom namnet har kontroll över något som påverkar stora delar av samhället. Klockan tickar snabbt mot katastrof, om inte Clara och Alex kan stoppa TimeLord innan nästa attentat.

RansomTime är en spänningsroman av Lena Karlin och Åsa Schwarz. Det är den andra fristående delen i serien om säkerhetspolisen Alex Lindhage och professor Clara Sjöberg.

Lena Karlin jobbar som översättare och har översatt ett hundratal böcker, bland annat av Dan Brown och Emily Dickinson. Åsa Schwarz är cybersäkerhetsspecialist och blev 2017 utsedd till Årets säkerhetsprofil. Hon har skrivit ett flertal spänningsromaner och blivit publicerad i ett tjugotal länder. Duon har tidigare utkommit med Dockfabriken, den första fristående delen om Alex Lindhage och Clara Sjöberg.

Språket är känsligt och nyanserat, och Claras och Alex spirande attraktion är melankoliskt vacker. Det finns även en intressant sidohandling om ett självtänkande robotprojekt som främst lämnas vidare till framtida uppföljare. Helt rätt i tiden, med tanke på dagens framrusande AI-forskning och -kritik, samt populärkulturella succéer på temat likt skräckfilmen M3GAN.

BTJ-häftet nr 13, 2023. Lektör Thomas Jonsson