Bläddra

Riv alla tempel (lättläst)

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt

Riv alla tempel (lättläst)

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här
Johan är tjock, osäker och mobbad i skolan. Han hatar sin kropp. För att förändra sin situation börjar han styrketräna. Målmedvetet och med hjälp av anabola steroider bygger han upp sin kropp. Han ska bli en Stor Man. Ingen ska någonsin komma åt honom igen. Men han betalar ett högt pris för den perfekta kroppen. Och när han vill vara med och tjäna pengar på dopningspreparaten är det början till slutet.
Det finns många sätt för män att vara extrema tillsammans.

Skildringen av Johans barndom är brutalt naken och full av undertryckt sorg och smärta. När han börjar träna på ett gym får han äntligen vara med i en gemenskap, på gymmet är han någon. Skolan varnar för anabola steroider, men varför lyssna på en vuxenvärld som ändå bara sviker? När Johan tar sin första steroidspruta tar han ett kliv in i en värld han aldrig någonsin kommer att kunna lämna. Från den dagen är allt villkorat.

Det här är första delen i en serie om maskulinitet. Boken skildrar en uppväxt i nittiotalets Sverige, i en arbetarklassfamilj där alla är ganska upptagna av sig själva. Den skildrar också brutal mobbning och gemenskapen på gymmet, som är varm men villkorad. Den har många bottnar och kan generera samtal kring bland annat vänskap, mobbning och droger.

Henrik Bromander är författare och serietecknare. Riv alla tempel är hans debutroman och första delen i en serie om maskulinitet. Den kom ut första gången 2014.