Bläddra

Romanen om örfilen

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Romanen om örfilen

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Det luktade vapenfett och krut men det var aldrig något annat än sol och milda vindar på Marholmen.

Tom Sandqvists nya roman kretsar kring ett krig, en sörmländsk by, en klurig svart fågel på taket till en hundra år gammal skola, en galen skattletare i Jerusalem, en hovintendent som kämpade med krokodilerna i Amazonas och en gåtfull dödskalle som visar sig vara den ryske konstnären Ilja Repins älskarinna. Och inte minst en tysk familj i Berlin vid tiden för det nazistiska maktövertagandet.

Onkel Günther har deltagit i den tyska revolutionen i slutet av första världskriget och lyckas ta sig till Sverige, med ett dunkelt öde i bagaget. Pappa Reinhold arbetar på Siemens medan dottern sjunger i radiokören ända till slutet. Också hon lyckas ta sig till Sverige, men först efter kriget och hon vet ingenting. Hennes tystnad fortplantas som en påminnelse om något som aldrig kan avslöjas. En stor målning tar form i den gamla skolan när Hertha Hedbergs eget barn försöker gestalta denna tystnad fylld av örfilar och slag: blodet i sprickorna på en altan med utsikt över Mälaröfjärden vittnar om våldet, och kärleken.

I Romanen om örfilen växer ett mörkt kollage fram livshistorier som rör, berör och väcker frågor.

Tom Sandqvist

Tom Sandqvist, är inte bara en internationellt uppmärksammad konstvetare med ett tjugotal böcker, essäsamlingar och specialstudier kretsande kring framför allt samtida konstteori och 1900-talsmodernismen med tonvikt på Central- och Östeuropa. Han har också verkat som konstnär och utställningsproducent. Som aktiv i kretsen kring alternativtidskrifterna Fågel Fenix och Otid under 1970- och 1980-talen svarade han också för illustrationerna i den av Thomas Wulff sammanställda diktsamlingen En drömmares dagbok 1982. Romanen om örfilen är hans andra roman på Symposion efter Det turkiska huset (2002). Kanske är Tom Sandqvist, skriver Tuva Korsström i Från Lexå till Glitterscenen, den som mest konsekvent hållit fast vid Fågel Fenix ursprungsideal, det djärva, provokativa utforskandet av en inre verklighet.

Tom Sandqvist har prisbelönats av bland andra Svenska Akademien, Holger Schildts förlag, Svenska Litteratursällskapet och FST.

Tom Sandqvists roman Det turkiska huset belönades med Finlands Svenska Televisions litteraturpris år 2002 med motiveringen att romanen var "en engagerad och engagerande litterär undersökning, ett försök att bringa ordning i berättarens kaos av fragmentariska minnesbilder" som ryckte med läsaren på en resa i tid och rum, i den lilla världen och den stora; läsaren, hette det, kliver gärna på tåget och sitter kvar fram till ändstationen.

I recensionerna framhölls att boken var "ett imponerande romanbygge en släktkrönika med rotförgreningar i närhistorien; förra århundradet skärskådat genom några familjemedlemmars öden och äventyr i krig och fred."

Denna "släktkrönika" har nu fått en fortsättning i Romanen om örfilen.