Bläddra

Rosor är röda : älskade verser ur gamla poesialbum

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Poesi
Köp här

Rosor är röda : älskade verser ur gamla poesialbum

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Poesi
Köp här

Under 50-talet var det högsta mode bland unga flickor att samla poesiverser i inbundna album. Bland verserna, som ofta spreds i olika varianter, förekom allt från allvarliga funderingar kring liv och död till kluriga små nonsensverser kring förälskelse och skolarbete. Några kända exempel är:

Rosor är röda,   Låt mig sitta i ditt minnevioler är blå,   på en liten, liten pinne.smultron är söta   Men om pinnen blir för kort,och du likaså.   trillar jag ur minnet bort.

Rosor är röda  samlar ett urval av nära 150 av de allra mest spridda, och några mer udda, poesiverser från den tiden, plockade från autentiska album. Verserna är samlade tematiskt under rubrikerna vänskap, förälskelse och kärlek, bedrägliga män, familj och hem, åldrande, ord av allvar för eftertanke, änglavakt, glädjespridare, lyckönskningar, mest på skoj, och att minnas. Tillsammans med verserna publiceras en mängd vackra antika bokmärken, det äldsta av dem tryckt under 1830-talet. Bokmärkena är handplockade ur en unik, privat samling.

I samma serie finns också titlarna Änglar, änglar, änglar, Riktigt klokt sagt, Ord av kärlek  och Jul Jul Jul.