Bläddra

Sista solglimten : ett barns kamp i skuggan av två kulturer

Kategorier: Biografiska romaner Skönlitterära teman Skönlitterära teman: mognad och utveckling Skönlitteratur
Köp här

Sista solglimten : ett barns kamp i skuggan av två kulturer

Kategorier: Biografiska romaner Skönlitterära teman Skönlitterära teman: mognad och utveckling Skönlitteratur
Köp här
Shewins första fem år i Kurdistan är väldigt tuffa, uppfostran är hård och vad hon än gör blir allt fel. Ofta blir hon bestraffad genom fysisk och psykisk misshandel vilket är en del av den kurdiska kulturen. Under hennes första år är hennes pappa frånvarande då han är bosatt i Sverige, och minnena av honom är mycket vaga när han en dag åter dyker upp. 

En dag förändras livet för alltid - Shewin, hennes systrar och deras mamma bryter upp och flyttar till Luleå i Sverige där pappan befinner sig, men resan till Sverige blir utdragen. I Sverige förändras Shewins syn på sin pappa eftersom hans löften om vad Sverige erbjuder inte håller och kontrasten blir alltför stor. 

När Shewin börjar i den svenska skolan råkar hon ut för en massiv kulturkrock, olikheterna blir väldigt svåra för henne att ta sig an, och familjens ekonomiska situation förstärker utanförskapet hon känner. Alltmer fylls hon av mörka tankar och om nätterna fantiserar hon om att dö. Dessa tankar följer henne under flera år. Detta resulterar i att hon känner sig alltmer pressad och en dag bestämmer hon sig för att ta sitt eget liv. 

"Sista solglimten" är en självbiografisk roman om ett barns uppväxt i Kurdistan och senare i Sverige. Den tar upp såväl den hårda uppfostran i Kurdistan som kulturkrocken som skedde i Sverige. Samtidigt är den en utvecklingsroman om en liten flicka och hennes hårda kamp att växa upp till den kvinna hon är i dag.