Bläddra

Skokloster – Ett slotts dolda historia

Kategorier: Arkitektur Arkitektur: bostadshus Arkitektur: slott och fästningar Konst
Köp här

Skokloster – Ett slotts dolda historia

Kategorier: Arkitektur Arkitektur: bostadshus Arkitektur: slott och fästningar Konst
Köp här

Ett slotts dolda historia

Skokloster är ett storlaget 1600-talsslott, beläget i Uppland inom bekvämt avstånd från Stockholm och Uppsala. Det som skiljer denna historiska klenod från andra är att slottet är fullt möblerat, överdådigt behängt med målningar i form av porträtt, landskap, krigsscener och annat. Föremålen och möblerna är från samma epok, även om också andra tider finns representerade. Den adliga släkten Wrangel har mer än andra satt sina avtryck, alltifrån byggnationen.

Olika livsöden kommer emot läsaren. "För det är virvlande historia som möter i dessa salar och omgivning. En virvlande, otrolig, sorgsen, glad och vacker historia som trots insikten om hur mycket det är som inte längre är, tar andan ur den som har tid att se, lyssna och kanske även läsa, en smula. Ett slott utan människor är inget slott, utan bara en tom hög med sten, men på Skokloster finns de kvar, människorna som en gång bott här, vandrat genom gemaken, och sedan multnat i gravkoret. Följ med och möt dem, deras tid, deras värld, deras djur och en hel del annat."

Petter Inedahl, bosatt i Stockholm, är författare med flera uppmärksammade böcker om historiska miljöer bakom sig. Sedan fyra år är han också en mycket kunnig guide i Skoklosters historiebemängda slott.