Bläddra

Sossepolisen

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.

Sossepolisen

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

Michael Lundh (född 1958 i Linköping) gjorde karriär som hårdför polis och nådde sitt mål - Norrmalmspiketen. I den tuffa arbetsmiljön med ett starkt Palmehat formades han till en högerextrem våldsam polis och övergav sina tidigare värderingar. Men något stämde inte. Övervåld och att inte hålla sig till sanningen åt upp honom inifrån. Han fick en tjänst som ungdomspolis, gav sig ut i stockholmsnatten och mötte gängen på cykel. Hans nyfunna mjukare arbetssätt gjorde att han kallades nedsättande Sossepolisen av sina tidigare poliskollegor.

Efter 26 år som polis slutade han dock 2005, efter att ha kritiserat både kollegor och ledningen och publicerat insändare i kvällstidningarna.Han hade nått vägs ende. Nu föreläser han runt om i landet om sina erfarenheter.

Michael Lundh nyvunna vänner fanns istället på Fryshuset, i invandrarföreningar och på Expo, då Stieg Larsson fortfarande levde. 2004 debuterade han med boken Sveriges likas lag, som följdes av Mickes metoder och Rädda Sverige. I sin nya fjärde bok, Sossepolisen, berättar han om en brokig livsresa. Han hittar förklaringar till varför han tog till sig fördomar och gick över lagens gräns som polis. Han ser nu politiska krafter som grundar sig i rädsla och fördomar, en rädsla som också ökar på grund av gängkriminalitet och terrorbrott. Nu inspirerar han andra att byta uträdsla mot kärlek, och aldrig låta dialogen mellan olika människor att tystna.