Bläddra

Sotfragment

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Modern och samtida poesi Poesi
Köp här

Sotfragment

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Modern och samtida poesi Poesi
Köp här

Stig Sjödins klassiska diktsamling Sotfragment från 1949 kommer nu i nyutgåva i N/L:s poesibibliotek.

Stig Sjödins diktsamling Sotfragment från 1949 är en milstolpe i den svenska poesin, en rak och uppfordrande arbetsskildring från järnbruket i Sandviken, där Sjödin också arbetade under en tid, varefter han utbildade sig på folkhögskola och slog in på journalistbanan. Sotfragment var hans första bok. Den belönades med ABF:s litteraturpris och blev inledningen på ett djupt originellt författarskap.

"Jaget i Sotfragment är närmast osynligt, övergår ibland i ett 'vi', övergår till porträtt: nattvakten, lagbasen, ungkarlen, agitatorn, strejkbrytaren, förtroendemannen, trotjänaren, bandvalsaren (som sparat för att barnen ska ta studenten, blir föraktad, och 'ska aldrig förstå vem som murat hans ensamhet'). Den kollektiva utmattningens och vredens röst tystas av maskinerna, och så blir utmattningen och vreden en lika naturlig -- eller nödvändig -- del av kroppen som arbetet." (Ur Anna Sanvaresas förord.)

STIG SJÖDIN föddes 1917 och avled 1993. Han belönades med ett stort antal litterära priser, bland vilka märks Bellmanpriset 1972, Dan Andersson-priset 1985 och Ferlinpriset 1991.

N/L:s poesibibliotek är en serie för återutgivning av diktsamlingar på svenska från alla tider, alltså inte urvals- eller samlingsvolymer utan originaldiktverk i deras helhet. Tiotalet nya titlar om året planeras, i vacker formgivning av Nina Ulmaja.