Bläddra

Spökbarn

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Spökbarn

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här
Sue Townsend vidgar och fördjupar samtidsbilderna med hjälp av sin berömda skrattspegel då hon i denna roman skildrar en rad udda existenser och utanförmänniskor. Genomgående tema är det trauma en abort medför, och Spökbarn är en svart nutidshistoria där hon hemtamt rör sig med ett utsökt välfångat och mångfacetterat persongalleri. De frågor hon ställer är lika djupt kända som allmängiltiga.

När Christopher en dimmig novembermorgon är ute med sin hund hittar han ett barnlik i ett dike ute på en hed. Han tänker genast på den dotter han gärna velat ha med Angela med vilken han för 17 år sedan hade ett förhållande. Men hon valde att abortera barnet.

Christopher bor ensam bland sina böcker, och han tar den lilla kroppen med sig hem. Han kallar den Catherine – det namn han planerat för din dotter. Han pratar med henne, badar henne och sveper in henne i vita handdukar, men efter ett tag inser han att han nog måste ge henne en grav, och gräver ned barnet på sin bakgård. Tankarna på den döda dottern lämnar honom dock ingen ro, och han bestämmer sig för att ta reda på om hon verkligen är död eller om Angela lurat honom.

Med sina starka miljö- och personskildring, omskakande ämnesval och osentimentala berättarstil är Spökbarn utomordentligt engagerande och berörande läsning.

Översättning Ingela Bergdahl


Förutom bestsellerserien om Adrian Mole har Sue Townsend haft stora framgångar med bl. a. Heja Coventry! och Drottningen och jag. Hon bor i Leicester och är vid det här laget en av Englands mest populära författare.