Bläddra

Spökljus

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Spökljus

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här
Den vemodiga kärlekshistorien mellan skådespelerskan Molly Allgood och dramatikern John Millington Synge avslutar Joseph O´Connors trilogi om Irlands historia.

John Millington Synge (1871-1909) var en av den blivande irländ­ska republikens främsta författare och dramatiker och tillsammans med William Butler Yeats och Lady Augusta Gregory grund­ade han The Abbey Theatre, idag Irlands nationalscen. Vid 35 års ålder fann den modersbundne och tillknäppte Synge sitt livs stora kärlek i den unga skådespelerskan Molly Allgood, en kvinna som i många avseenden var hans raka motsats.

Joseph O’Connors roman om dessa båda historiska personer tar sin början en oktobermorgon 1952. Den utblottade och alkoholi­serade skådespelerskan Molly Allgood vaknar i sin bostad i London. Precis som Leopold Bloom i Joyces Odysseus, ger hon sig ut på vand­ring, men genom den sönderbombade engelska huvudstaden. Läsaren får följa henne när hon i förbifladdrande minnesbilder ser tillbaka på sitt liv och hemsöks av sina minnen.

Molly har levt ett hårt liv, två gånger har hon förlorat sin älskade, den första på grund av sjukdom, den andra i en uppslitande skilsmässa. Mollys starka personlighet har bidragit till att hon haft en framgångsrik teater- och filmkarriär i USA under tre decennier, men samtidigt lett henne in i spritmissbruket.

I Spökljus återberättas Mollys och Millington Synges vemodiga kärlekshistoria i blixtbelys­ning. Det är en historia om kärlekens löften, om avsked och återföreningar, om uppgörelser och försoningar och om modet att inte leva på någon annans villkor.