Bläddra

Stilguiden

Kategorier: Livsstil och stilguider Livsstil, hobby och fritid Mode och stilguider
Köp här

Stilguiden

Kategorier: Livsstil och stilguider Livsstil, hobby och fritid Mode och stilguider
Köp här

"A woman s dress should be like a barbe-wired fence: serving it s purpose without obstructing the view."

Sophia Loren

Det har gjorts en del stilguider de senaste åren exempelvis Camilla Thulins två bästsäljande böcker i ämnet, behändiga översatta Modeguide för män; Per Nilsson Snyggt och Magdalena Ribbing får oavbrutet ge stilråd i DN och har inbegripit kläder (snarare klädvett) i exempelvis boken Etikett på jobbet. Att behovet finns kan väl bevisas med att politiker numera har stylister som hjälper dem att klä sig rätt och representativt inte heller är det en slump att större varuhus har personal shopping-service. På tv förekommer klädrådgivning i flera olika program, från Kvällsöppet till de brittiska stylisterna Trinny & Susannah gör-om-mig-program. Det senare är väl ungefär som att ha en personlig tränare i hur man klär sig.

Att det finns oändligt många som har behov av den hjälpen bevisas just i de programmen! Och nu kommer modespecialisten Lotta Lewenhaupts Stilguiden, en lättsam, fullmatad och träffsäker guide och regelbok i ämnet. I sin helhet är en stilguide som en allmän hjälpreda, ett ojävigt smakråd som verkligen kommer med goda råd. Ämnet är egentligen outtömligt, men det finns vissa basregler som tas upp i boken: Trolla bort figurproblem; Bygg en vettig basgarderob; Kvalitet framför slit & släng; Klädvård; Klädkoder, rätt klädd vid rätt tillfälle; Packa rätt samt ABC i stilråd.

Boken är dessutom späckad med kvicka och kloka citat av en mängd kända modepersonligheter och illustrerad av Lotta Lewnhaupts egna underbara teckningar.

OM FÖRFATTAREN Lotta Lewenhaupt brukar beskrivas som en pionjär inom området mode. 2003 mottog hon tidningen Elles hederspris, Ellen, med motiveringen: "Med stora kunskaper inom både det internationella och svenska modet har hon under tre decennier generöst delat med sig av sitt vetande både som författare, modejournalist och lärare. Hon är ansiktet och pennan bakom ordet modepassion."