Bläddra

Stjärnan som var rädd för publiken : hjälp ditt barn att hantera social ångest

Kategorier: Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Stjärnan som var rädd för publiken : hjälp ditt barn att hantera social ångest

Kategorier: Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Många barn blir nervösa inför att gå på kalas, börja på en ny aktivitet eller uppträda inför publik. Hjärtat bultar, händerna blir som blöt is och magen en klump. Ungefär ett av tjugo barn tycker att de här känslorna är så obehagliga att de undviker alla situationer som väcker dem, och uppfyller kriterierna för så kallad social ångest. Tyvärr innebär undvikandet att barnet missar saker som hen egentligen skulle vilja göra.

Men, forskning visar att undvikandet går att vända. Det görs genom att barnet i små steg övar på att vara aktiv i sociala situationer och gradvis lär sig att acceptera nervositet som en del av livet.

Stjärnan som var rädd för publiken fokuserar på social rädsla och är del 2 i bokserien Rädda vuxna som lekfullt uppmuntrar barn (cirka 38 år) att utmana sina rädslor. Bokserien bygger på vetenskapligt belagda terapimetoder. För att göra det lättillgängligt och roligt vänds perspektivet så att vuxna får hjälp av barnen Anton och Jasmin.

Lars Klintwall är leg. psykolog, fil.dr och lektor vid Stockholms universitet och Karolinska institutet, där han undervisar i barnpsykoterapi och forskningsmetod. Han är en av psykologerna i SVT:s program Våra barns hemliga liv, och är medskapare till podcasten Barnpsykologerna. Han är även medredaktör för antologin Leka, prata, äta övningar för barn med särskilda behov.

Amanda LeCorney är illustratör och arkitekt. Som arkitekt har hon samarbetat med förskolechefer och pedagoger på skolor och förskolor över hela landet.

Tillsammans har de tidigare skrivit Veterinären som var rädd för hundar.