Bläddra

Sveriges farligaste man

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

Sveriges farligaste man

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här
Niclas Löfdahl sitter inlåst i en säkerhetsbunker på den rättspsykiatriska kliniken i Växjö. Han får inte längre träffa andra intagna. Maten slussas in till honom på samma sätt som man matar lejon på djurparker så att han inte kan komma åt den som lämnar hans måltider. Och då han finns med på EU:s terroristlista håller hela tiden Säpo koll på honom. Han är vårt lands mest bevakade person - Sveriges farligaste man.

Niclas mamma missionerade under några år i Afrika och hade då med sig sin lilla son.
"Där lekte jag bara med dom svarta ungarna", berättar Niclas. "Dom vita missionärungarna var så tråkiga."
Ett tiotal år senare, efter att ha blivit misshandlad och sexuellt utnyttjad, blir han ett skinhead och hamnar i olika rasistiska grupperingar. Niclas bildar Ariska brödraskapet och misshandlar mängder av invandrare, homosexuella och vänsteraktivister. Han skickar också en brevbomb, som dock inte kan detonera, till den dåvarande justitieministern Laila Freivalds.
När Niclas blir övertalad att skjuta Gudrun Schyman när hon ska valtala i Nacka utanför Stockholm, åker han till platsen med ett beväpnat gäng. Men i sista sekunden säger han ifrån. Där och då börjar vändningen och avståndstagandet från rasismen.
Under de senaste två decennierna har Niclas antingen varit dömd till fängelse eller rättspsykiatrisk vård. Han har aldrig varit utskriven ur systemet, men haft permissioner och har under dessa oftast begått nya våldsbrott.
Historien om Niclas Löfdahl, som av myndighetssverige betraktas som landets farligaste person, är historien om en man som aldrig fått någon allvarlig psykisk diagnos, som aldrig begått något grövre brott än grov misshandel, och som av kriminalvården och rättspsykiatrin behandlats på ett sätt som lämnar mycket i övrigt att önska.

DICK SUNDEVALL har i drygt 30 år arbetat med kriminal- och rättsfrågor som tv-producent, journalist och författare. För sina grävande reportage och böcker är han flerfaldigt prisbelönad. I dag är han chefredaktör för rättsmagasinet Para§raf.