Bläddra

Syster, jag saknar dig

Köp här

Syster, jag saknar dig

Köp här

Berättaren, Sara, är lillasyster till Reenie som en dag spårlöst försvinner. Det hela utspelar sig i en liten stad i Australien, men det kunde lika gärna ha hänt i Värnamo eller Sigtuna. Vi får redan i början av berättelsen veta att det gått tre år och sju månader sedan Reenie försvann och att hon ännu inte återfunnits. Har hon själv valt att försvinna? Eller har hon blivit bortförd mot sin vilja? Lever hon fortfarande? Ingen vet vad som hänt, men Jackie French sätt att beskriva utredningen, familjens försök att begripa, det lilla samhällets och Reenies vänners reaktion, samt anklagelserna mot hennes pojkvän är mästerligt. Ett allvarligt tema, beskrivet med stort allvar, men ändå lättläst. Hur det går ihop är svårt att begripa, men så är det! Och trots att slutet avslöjas redan på första sidan är det så spännande att sträckläsning blir oundvikligt.

Varje år anmäls 7 000 människor försvunna i Sverige. De allra flesta kommer till rätta igen, i vissa fall snabbt, i andra fall efter veckor eller månader. Några av dem hittas döda, andra försvinner spårlöst och återfinns aldrig. När man är 18 år är man myndig och är då i sin fulla rätt att vara var man vill. Det finns ingen lag som säger att man måste berätta för någon anhörig att man tänker försvinna.

Jackie French har skrivit över trettio barn- och ungdomsböcker, varav en utkommit i Sverige (Hitlers dotter, BonnierCarlsen, 2001). Den blev genast huvudbok i Bonniers Barnbokklubb, och lovordad av recencenterna. För mer information om Jackie French gå till hennes egen hemsida (www.jackiefrench.com) och läs om de utmärkelser hon fått och bli förundrade över denna märkligt härliga författare.