Bläddra

The Nashmen : ett popband i uppsala på 1960-talet

Köp här

The Nashmen : ett popband i uppsala på 1960-talet

Köp här
”The Nashmen” är en spännande berättelse i romanform om fem tonårspojkar i Uppsala som 1962 bestämmer sig för att starta ett popband. Ingen av dem kan spela, men de låter sig inte hindras av det. Elgitarrer, högtalare och försärkare köps in och så är det hela igång.
Vi får i romanens form följa gänget från det första katastrofala repet och allra första spelningen inför publik på Funbo Godtemplargård, Det blir allt fler spelningar och de byter musikstil från gitarrband à la Spotnicks till rock- och popband i Beatles och Rolling Stones anda.
De skaffar manager, låter håret växa ned på axlarna, börjar turnera runt om i Mälardalen och gör gästspel på Nalen och Kingside i Stockholm. Bandet når sin höjdpunkt 1965 med skivinspelning, inröstning på Tio i topp-listan, inköp av egen turnébil och ett månadslångt engagemang på en musikklubb i Västberlin.
Det är bandets kompgitarrist – Christer ”Krille” Johansson – som skrivit Nashmen-boken. Han lyckas levandegöra grabbarnas vedermödor när det gäller att hantera musik och instrument och beskriver på ett fint sätt deras romantiska drömmar om bandets framtida stora genombrott med åtföljande idolskap. Den tidstypiska dialogen bidrar till en engagerad läsupplevelse
Det är 50 år sedan The Nashmen var aktiva, men när man läser boken känns det som igår. De som var med på den tiden måste läsa den här boken och kanske har den också något att säga till dagens ungdomar.