Bläddra

Tintin till sjöss

Köp här

Tintin till sjöss

Köp här

I maj 2007 öppnar Sjöhistoriska museet i Stockholm dörrarna till utställningen Tintin till sjöss. Det här blir museets största satsning hittills och utställningen infaller lagom till 100-årsdagen av George Remis, Tintins upphovsmans, födelse.

Tintin till sjöss heter också utställningsboken, som dock är väldigt fritt hållen och som går utmärkt att läsa för sig själv. Den har tidigare givits ut i samband med utställningarna i Paris, Barcelona, och Greenwich, men varje museum har lagt till sin egen text som passar för respektive utställning. Så är även fallet i den svenska utgåvan. Boken berättar allt om Hergés research kring Tintins äventyr på sjön men också spännande fakta om båtarna. Man uppmärksammar särskilt fem album med maritima inslag; Krabban med guldklorna (där ju kapten Haddock dyker upp för första gången), Den mystiska stjärnan, dubbeläventyret Enhörningens hemlighet och Rackham den rödes skatt samt Koks i lasten.

När Sjöhistoriska museet började jobba med utställningen visade det sig snart att det finns en rad svenska anknytningar till Hergés arbete med Tintinäventyren som man tidigare inte haft en aning om. Mer om detta kan vi läsa i bokens svenska inledning som skrivits av Christine Östling på Sjöhistoriska museet.

Den franska originaltexten har skrivits av Yves Horeau och Björn Wahlberg har översatt.