Bläddra

Trädgård i kallt klimat

Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Trädgård Trädgårdsskötsel: växter och odling

Trädgård i kallt klimat

Kategorier: Livsstil, hobby och fritid Trädgård Trädgårdsskötsel: växter och odling
Köp här

Kallt odlingsklimat har alla som odlar i zon 58, dvs i Norrland och i delar av Småland, Bergslagen och Dalarna. Det låter besvärligt, men vad innebär det rent praktiskt för trädgårdsägaren? Många perenner blir vackrare på ställen med hårt klimat. Och kryddorna smakar faktiskt mer där än de som växer i gynnsammare lägen. Här finns anvisningar om hur man skyddar sina växter mot kyla, odlingstips och många förslag på växter som tål Sveriges vanligaste klimat.

Det finns många prunkande trädgårdar på småländska höglandet och långt upp längs Norrlandskusten. Men visst är det skillnad på att odla i Jönköping och i Norrlångträsk! God planering och klokt sortval är nödvändigt för att resultatet ska bli bra. Det gäller att få jorden varm tidigt på våren, så att växterna kommer i gång och börja växa så tidigt som möjligt. Ett par veckors längre odlingssäsong har stor betydelse. Frukt och bär hinner mogna och man får njuta av de höstblommande perennerna under längre tid.

En norrländsk trädgård kan prunka, eftersom allt blommar praktiskt taget samtidigt. Blommornas färger blir dessutom intensivare där än söderut, tack vare ljuset. Den långa vintern är en stötesten för många växter, men eftersom ett tjockt snölager isolerar lika bra som ett rejält lager sågspån överlever de flesta. En barvinter i Småland är betydligt knepigare, men med ordentlig täckning klarar sig växterna där också.

Lika viktigt som odlingsbetingelserna är växtvalet, och denna bok ger många exempel på träd och buskar, perenner, sommarblommor, rosor, klätterväxter, vårblommande lökar, frukt och bär som klarar det hårda klimatet fint.

Särskilt intressant för alla trädgårdsägare i hårt klimat. Och för dem som har en trädgård med tidig frost eller köldhål där ingenting vill ta sig.

Boken ingår i Gröna serien.