Bläddra

Tunda och Triton – Spännande fysiksagor med experiment

Kategorier: Barn och ungdom: naturvetenskap och teknik Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Faktaböcker barn och ungdom
Köp här

Tunda och Triton – Spännande fysiksagor med experiment

Kategorier: Barn och ungdom: naturvetenskap och teknik Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Faktaböcker barn och ungdom
Köp här
Utdrag från kapitlet Huvudvärk - om gravitation...
Barnen som bodde på vinden i Tundas hus hade hittat en gammal bok om gubben Newton när de var uppe på vinden. Det var riktigt nära att de hade sett fladdermössen bakom tavlan, men som tur var så sov ju allihop under dagen så det hade för en gångs skull varit tyst och lugnt. När barnen läste högt ur boken lyckades Tunda höra att Newton hade tyckt om experiment med solstrålar och regnbågar, men att han var mest känd för att ha fått ett äpple i huvudet.
- Hur kan man bli känd för det? undrade Tunda.
- Jag får nog fråga Triton när han kommer! Under kvällen skulle Triton komma hem till Tunda på vinden och hälsa på.
Tunda hade väntat länge när hon hörde honom flåsa tungt när han klättrade uppför trappan. Triton hade vägrat att låta Tunda flyga honom upp till vinden. Han påstod att det räckte att han visste att gravitationen skulle dra honom ner till marken om hon tappade taget; han behövde inte prova! Triton var så trött att han inte kunde få fram ett ljud när han stack upp huvudet ovanför sista trappsteget. Han slängde sig ner på golvet.
- Titta här Triton. Jag har fångat insekter till dig bara för att du skulle komma. Jag bet inte ens av vingarna för att jag vet att du gillar dem.
Medan Triton knaprade i sig insekterna och drack lite vatten visade Tunda tavlan för honom.
- Det är här vi bor allihop- bakom tavlan med Newton på! De andra fladdermössen fräste högljutt när Tunda lät Triton kika in.
- Vet DU varför han ser ut som om han ska få ett äpple i huvudet? undrade Tunda.
- En del påstår att det beror på att Newton kom på en viktig sak när han fick äpplet i huvudet. Han upptäckte att allt faller ner mot jorden, sa Triton.
- Men det vet väl alla, sa Tunda och släppte en skalbagge rakt framför sig så att den slog i golvet.
- Jo det är sant, men Newton kallade det för gravitation eller jordens dragningskraft och den har vi nytta av. Tänk så knasigt det skulle vara om allt och alla flög omkring i en enda röra hela tiden! Utan gravitation skulle vi inte kunna åka rutschkana och vi skulle absolut inte kunna kasta boll eller skjuta saker med katapult. Livet vore nog riktigt konstigt utan gravitation!
Triton såg lurig ut.
- Jag tror det är dags att vi ger oss ut på ett köksäventyr. Vi passar på nu när nästan alla andra sover. Kom!