Bläddra

Tunn is

Kategorier: Deckare Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: specialutgåvor

Tunn is

Kategorier: Deckare Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: specialutgåvor

Privatdetektiv Nils Shapiro har fått ett nytt uppdrag: att hitta Linnea Engstrom, en tonårstjej som försvunnit från den lilla staden Warroad i Minnesota, där allt kretsar kring hockey.

I Warroad har invånarna gått man ur huse och åkt in till Minneapolis för en stor hockeyturnering, men dagen därpå visar det sig att Linnea aldrig kom hem igen - och ytterligare en tonåring är försvunnen: Linneas kompis Haley Housch.

När Haley hittas död tar sig Shapiro genast till brottsplatsen, men så fort han anländer är han en hårsmån från att själv bli dödad på ett extremt utstuderat sätt: någon skjuter på honom med pilbåge.

Trots allvarliga skador lämnar Shapiro sjukhuset så fort han kan, och tillsammans med sin före detta poliskollega Anders Ellegaard, som han numera driver sin säkerhetsfirma med, ger han sig ut på en intensiv mördarjakt och ett alltmer desperat sökande efter den försvunna Linnea Engstrom.  

Tunn is är den andra boken i serien om privatdetektiv Nils Shapiro.  

MATT GOLDMAN jobbade i många år som manusförfattare för tv, och har jobbat med till exempel Ellen och Seinfeld. Han är en mycket skicklig berättare och tecknar porträttet av Nils Shapiro med en stor portion svart understatementhumor. Kalla spår (2020), den första boken om Nils Shapiro, var hans debutroman, och bjöd på en smart intrig där ingenting var vad det till en början syntes vara.  

"Tunn is är en välkonstruerad deckare av gammalt hederligt snitt, där den självironiske Nils Shapiro konkurrerar med nedlåtande poliser och har kärleksproblem med sina kvinnor. Matt Goldman skriver med imponerande tempo och så mycket gott humör att det blir väldigt bra underhållning."
Lotta Olsson, DN

"Med en stilistisk säkerhet och ekon från exempelvis Raymond Chandler ger Goldman detektivromanen en modern kostym som gör att man vill ha mer av den här varan. Hela paketet innehåller högkvalitativt skrivande: språk, miljöer, karaktärer, intrig."
Henric Ahlgren, BTJ

"Intelligent humor och smart intrig. [...] Läsarna kommer vilja se mer av Nils och hans kollegor."
Publishers Weekly om Tunn is  

"Vass humor, sammansatta personporträtt och en mästerlig intrig håll koll på Goldman framöver. [...] Nils Shapiro kommer att bli en läsarfavorit." Harlan Coben om Kalla spår