Bläddra

Ungdomens dal : tjugo föremål

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Ungdomens dal : tjugo föremål

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

I Ungdomens dal minns författaren sin uppväxt i diktaturens Rumänien och flykten till Schweiz utifrån tjugo föremål. Eugènes författarskap genomsyras av värme och humor, samtidigt som diktatur, imigration och integration genomsyrar den litteratur han skriver. Eugène Meiltz är född 1969 i Bukarest i Rumänien under Ceausescuregimen, men är uppvuxen i Schweiz dit han kom när han var sex år.

Förutom Ungdomens dal har Eugène skrivit flera romaner, noveller, berättelser för barn, för teater och är verksam som krönikör i schweiziska tidningar och radio. Eugène, som är hans författarpseudonym, bor med sin familj i Gryon.

Några av de 20 föremålen är en ABC-bok som påminner honom hur han fråntas sitt språk i det kommunistiska Rumänien, ett annat föremål är ett paket från Schweiz förebådar han och hans storebrors återförening med föräldrarna i Lausanne. TV-programmet Apostrophes har deras granne som gäst, den berömda författaren Simenon som skapat kommissarie Maigret, Eugène´s intresse för litteratur väcks. Andra föremål är strategispelet RISK, då vänskap sätts på prov och Rubiks kub 4x4 som ger upphov till en vacker julsaga.

I förordet skriver Benita Funke, kulturråd på Schweiziska ambassaden i Sverige: "Föremålen bär på minnen och känslor som väcks i betraktarens ögon. Kanske finns här också ett spår av den rädsla som flyktingen som fått lämna sitt barndomshem bakom sig kan ha, att man är rädd för att förlora allt på nytt."