Bläddra

Uppbrott och Försoning

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Uppbrott och Försoning

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Uppbrott och Försoning är en dramatisk historia om två vitt främmande människors levnadsöden och uppbrott från svekfulla och omöjliga förbindelser, där allt sker samtidigt, på ett nästintill kusligt sätt.

 

Cornelia Hedeby har brutit med fästmannen Kjell Sandberg med vilken hon också har ett professionellt samarbete med i Stockholm. Hemma i lägenheten i västmanländska Gruvberg börjar det sedan hända skrämmande och oförklarliga saker som också är nödvändiga för henne i avsikt att kunna se klart, få de nödvändiga svaren på sina frågor, och i och med det också kunna släppa taget.

Under en vinkväll med väninnan Linda får läsaren veta vad som egentligen hände i relationen med Kjell, men vänskapen blir hårt prövad då Cornelia finner ensamheten alltför outhärdlig.

Hennes grekiske vän Yanis kommer för att uppmuntra och ge goda råd, men även den vänskapen sätts på prov då hon ställs för en utmaning som leder till ett totalt sammanbrott.

I samma stund, i sydvästra Sverige, står Fredrik Steen på sin balkong på randen tillsammanbrott utan att veta det. Fredrik är en man som är omedveten om det mesta när det kommer till hans egna känslor och ringer därför själv larmcentralen eftersom han inte förstår varför han plötsligt fått en ingivelse att slänga sig ner från femte våningen. Trots att han vill se slutet på fotbollsmatchen mellan Juventus och Milan på tv.

Fredrik dilemma är att han inte kan släppa tankarna på sin före detta flickvän, Jeanette, även om hon är orsaken till att han blivit hemlös. Han har till och med sparat rosorna hon gav honom på deras ett-årsdag och skickar ovälkomna meddelanden till henne om kvällarna från det lilla kyffe på 14 kvadratmeter han fått till bostad efter en tid på soffan hos sin dotter. Han anstränger sig dock att träffa nya kvinnor, både genom kontaktannonser och på stans gamla pub.

När han så tror att han funnit den rätta och att framtiden förhoppningsvis ska föra med sig framgång och lycka, rasar allt samman och han tvingas finna orsaken till sin olycka med hjälp av en synnerligen ovanlig metod, av en synnerligen ovanlig person.

Två olika resor, genomförda på två helt olika sätt, ger dock den olycksaliga Fredrik Steen och den uppgivna Cornelia Hedeby nytt hopp om framtiden.  

 

Baksidestexten från boken:

 

” En gammal vän hör av sig efter 26 års tystnad, men det är något som inte stämmer och Cornelia Hedeby dras in i en farlig situation. Osynliga krafter leder henne dock på rätt spår, men i Cornelias soffa hemma i Gruvberg sitter en kväll den avlägsna släktingen Anders Eriksson. Det besynnerliga är bara att han är född 1834 och ligger död och begraven på Garpenbergs kyrkogård.

 

I en annan del av Sverige, står Fredrik Steen på sin balkong på femte våningen, i stånd att hoppa. Trots att han vill se slutet på fotbollsmatchen på TV. När så en mystisk bilreparatör tar honom med på en resa tillbaka i tiden, vågar han inte nämna det för någon.

 

Lögner, otrohet, uppbrott och svek, ett talande hus, en hungrig grek, ett alkoholiserat medium, ett liv som munk, en biskop från 1635, ett strejkande ben, samt ett hemligt möte på Djurgården i Stockholm är en del av innehållet i Sabina Håves tredje roman. ”