Bläddra

Uppdrag jorden

Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Personliga och sociala frågor barn och ungdom Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt Sociala frågor barn och ungdom Sociala frågor barn och ungdom: miljö

Uppdrag jorden

Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Personliga och sociala frågor barn och ungdom Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt Sociala frågor barn och ungdom Sociala frågor barn och ungdom: miljö

En bok med både en saga OCH en massa fakta omkring De Globala målen 2030 och vad vi behöver göra för att rädda Jorden.


Långt ut i världsrymden fanns en gång en planet.

Planeten kallades för Jorden av de varelser som

levde på den. Det var en vacker planet. Alla levde i fred och lycka. Men så en dag…

Det här är berättelsen om alla de varelser som lever på Jorden; Kryparna, Klättrarna, Simmarna, Smygarna, Grävarna, Flygarna och Hopparna. Det är också berättelsen om vad som händer när varelserna en dag vill ha mer än vad de behöver, när de glömmer bort att ta hand om varandra och när deras planet Jorden börjar må riktigt, riktigt dåligt…

Författare: Anette Skåhlberg

Illustrationer och design: Joanna Andersson och Jessica Edlom

 


Men vad betyder ”de Globala målen 2030”? Vad är det för något? Vaddå för mål?


FN är ett globalt forum där många länder har gått samman för att arbeta för att det ska bli fred i världen, och för att det ska bli bättre ekonomiskt och socialt för alla.

På FN:s toppmöte den 25 september 2015 godkände världens stats-och regeringschefer 17 Globala mål och Agenda 2030 för hållbar utveckling. Världens länder har åtagit sig att från och med 1 januari 2016 fram till år 2030 leda världen mot en hållbar och rättvis framtid.

Här i boken finns de 17 målen förtydligade och vad var och en handlar om. Innan du börjar läsa lite mer om de olika målen kan det vara bra för dig att veta att det just nu (i september 2021) bor 7,8 miljarder människor i världen.
 För att du lättare ska kunna tänka dig hur mycket det är, kan du tänka så här: Om du har en miljon människor i en jättestor hög och sedan gör tusen likadana högar – då har du en miljard. Tänk dig sedan att du gör det nästan 8 gånger till. Då har du hela världens människor.
 Eller: Om alla människor skulle stå på Öland som är 1342 km2 stort så skulle 6 personer stå tillsammans på en kvadratmeter, och då skulle det få plats 8 miljarder människor på Öland.
Eller: Om alla människor skulle stå på en fotbollsplan som är 60 meter bred och 90 meter lång, alltså 540 m2, och alla människor skulle stå väldigt, väldigt tätt, packade som sillar, och det då skulle bli 12 personer på varje m2 – då skulle det vara 6480 personer på varje fotbollsplan.Hur många fotbollsplaner det skulle behövas för att hela världens människor skulle få plats? En miljon tvåhundratusen fotbollsplaner.
 Eller: Om alla människor skulle ta varandra i handen så de fick en meter var att stå på, då skulle de stå runt jorden i 195 varv.

När du har läst om alla målen – läs boken en gång till! Fråga dig själv – hur många av målen har du koll på? Vilka mål jobbar du själv med för att uppnå?