Bläddra

Uppfostrad av män

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.

Uppfostrad av män

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

Christina Jutterström har haft de tyngsta och tuffaste chefsjobben i Mediesverige på Dagens Nyheter, Expressen och Sveriges Television. Men vad är det som fått henne att gå i spetsen för stora förändringsprojekt som ofta utsatt henne för kritik, frestat på privatlivet och ibland resulterat i grava personangrepp?

Här berättar hon för första gången om sin resa, från det icke-akademiska hemmet i Uppsala till vd på Sveriges Television. Fram träder en flicka som tidigt burit på ett duktighetsok från en sträng pappa, och som sedan fortsatt att i stor utsträckning fostras av män. Men här skymtar också en kvinna med stor arbetslust, kärlek till journalistiken och till de människor som funnits vid hennes sida.

I boken speglas också svårigheten att leva upp till alla roller. Christina Jutterströms 15-åriga dotter skrev en gång: Allt var bra tills min mor blev chefredaktör för Dagens Nyheter. Sedan dess har jag inte haft någon riktig kontakt med henne.

Uppfostrad av män är ett stycke svensk mediehistoria. Men också en inblick i hur en kvinna tar sig fram på poster som tidigare varit reserverade för män, först genom att imitera männens chefskap, sedan genom att utveckla sitt eget ledarskap.