Bläddra

Utan en tanke : en dokumentär roman om makt och missbruk

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Utan en tanke : en dokumentär roman om makt och missbruk

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här
Det är nu drygt tio år sedan jag med hjälp av en reseskrivmaskin, ena handens långfinger och en begynnande självkänsla under ett par hektiska månader av aktivt heroinmissbruk skrev "Utan en tanke".

Min underbara vän Lars Brusell och hans sambo Sara läste och kritiserade. Det var en rolig men jobbig process där jag var tvungen att gå tillbaka och leva om händelser jag under många år bara försökt fly från. Vissa saker, t.ex. de värsta övergreppen under kollektivtiden klarade jag inte av att skriva om,vilket jag idag tycker är ganska synd. Hela historien är nedtonad, verkligheten var betydligt grymmare. Språket på kollektivet var långt grövre än vad jag skrivit det, fyllt med runda ord, förnedrande uttryck och svordomar. Att jag valde att plocka bort mycket av det berodde på min egen känslighet. Men dessutom tror jag att texten skulle känts torftig om jag använt mer av det verkliga "Hasselaspråket".

Hasselamänniskornas reaktion på boken blev upprörd och dom gjorde vad dom kunde för att smutskasta dess trovärdighet. Jag är bl.a. en "värsta sortens knarkare" vilket jag tar som en komplimang när det kommer därifrån. Tyvärr har dom också stoppat program där boken skulle medverkat, skällt ut journalister som recenserat den osv.
Trots det har ganska många människor hunnit läsa boken nu och det är mitt hopp att den räddat någon från den själsliga nedbrytning en placering på ett Hasselakollektiv innebär. Att den i alla fall fått några socialassistenter och övriga inom narkomanvårdsapparaten att förstå hur en tid i Hasselapedagogikens våld upplevs och vilka enorma skador den kan ge.

Att skriva boken kändes för min egen del som att resa på mig och sparka tillbaka lite. Ett första steg bort från skam, skuld och förnekelse med heroinet som enda utväg.

Tack alla mina läsare! Lotta Thell

Utan en tanke är den första delen av fem i Lotta Thells självbiografiska romansvit om Eva.

Som tonåring fast på heroin tvångsintas Eva på ett Hasselakollektiv för rehabilitering. Behandlingen är nedbrytande och förnedrande och hjälper inte Eva ett dugg. Men hennes kärlek till hästar och hennes obändiga envishet gör henne till en överlevare även om livet levs på Plattan.

Lotta Thell är född 1967 och författare till en självbiografiskt präglad romansvit som fångat hundratusentals läsare: Utan en tanke, I skuggan av värmen, Bortom ljus och mörker, Kärleksbarn och För kärleks skull. I skuggan av värmen har filmatiserats.